Harta inovatorilor climatici din Europa Centrala și de Est (octombrie 2019)

Harta inovatorilor climatici din Europa Centrala și de Est (octombrie 2019)

Distribuie studiul

În octombrie 2019, IZI data alături de Interrobang Studio, a realizat la comanda Ashoka România și EIT Climate-KIC un studiu amplu realizat în 9 țări (România, Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Letonia, Lituania și Estonia) cu scopul de a identifica cei mai importanți actori și inovatori climatici care ajută societățile să atenueze efectele schimbărilor climatice și să se adapteze acestora.

Pentru a putea cartografia această rețea, am utilizat tehnica bulgărelui de zăpadă și astfel am identificat inovatorii cheie, factorii de influență și persoanele cu putere de decizie din fiecare sector de interes. Mai precis, am căutat să identificăm agenți ai schimbării din următoarele domenii: eficiența energetică a clădirilor, agricultura inteligentă, transformarea socio-economică în regiunile post carbonifere și calitatea aerului. 

În urma celor 502 interviuri telefonice realizate în cele 9 țări din Europa Centrală și de Est, am identificat 827 inovatori climatici. La nivelul țării noastre, am derulat 105 interviuri prin care am evidenţiat numele a 189 de inovatori sociali, persoanele cele mai des nominalizate fiind Ioana Ciută (Asociaţia Bankwatch România), Lavinia Andrei (Terra Mileniul III), Horia Petran (Institutul Național Urban-Incerc), Radu Motisan (Magnasci SRL) și Felicia Ienculescu Popovici (Greenitiative). 

Deși rețeaua de inovatori sociali din domeniul climei este mai mică în România decât în celelalte state mari din regiune, cele mai puternice legături sociale între inovatorii din domeniul climei se înregistrează la noi în țară, unde agenții schimbării sunt puternic conectați unii cu ceilalți.

Pentru mai multe detalii despre studiu, puteți descărca raportul complet aici (link către pdf ul Climate KIC small raport). Pentru proiecte de mapare similare, scrieți la silvia@izidata.ro

Alte Studii