Sondaj: 8 din 10 români cred că schimbarea societății începe cu noi (noiembrie 2020)

Sondaj: 8 din 10 români cred că schimbarea societății începe cu noi (noiembrie 2020)

Distribuie studiul

În luna noiembrie a anului 2020, agenția IZI data a realizat pentru Ashoka România un studiu despre atitudinile românilor în ceea ce privește viitorul și potențialul celor care pot produce schimbări semnificative pentru România (creatori ai schimbării).

Metodologie: chestionar online autoadministrat. Target – bărbați și femei de peste 17 ani, utilizatori de internet. Eșantion stratificat pe structura național urbană a României, reprezentativ național urban. 1024 respondenți. 

În urma studiului am observat o atitudine optimistă când vine vorba de schimbare și potențialul individual al fiecărui român. 82% dintre români cred că schimbarea începe cu fiecare din noi, iar 7 din 10 se consideră persoane care schimbă în bine societatea și mediul în care trăiesc. 

De asemenea, 9 din 10 români vor să își educe copiii să devină ei înșiși creatori ai schimbării. Când vine vorba de părerea tinerilor, doar 2 din 10 au declarat că și-au pierdut speranța că mai pot deveni creatori ai schimbării. 

Trebuie menționat faptul că în mentalitatea de creatori ai schimbării există o egalitate între sexe, astfel că atât femeile (93%), cât și bărbații (91%) cred în egală măsură că au această putere de a schimba societatea în care trăiesc.

Cu toate că 82% dintre români consideră că schimbarea societății începe cu fiecare dintre noi, studiul a identificat alți doi pioni care ar putea juca un rol important în procesul schimbării: instituțiile statului (30%) și ONG-urile (22%). Biserica rămâne un actor important în percepția românilor și este singura care a înregistrat o creștere la nivel de încredere, câștigând 3 puncte procentuale: 21% versus 17% în 2018.

Mai multe informații despre studiu, puteți solicita la silvia@izidata.ro 

Alte Studii