Sondaj: 9 din 10 români au încredere în femeile antreprenoare (februarie 2020)

Sondaj: 9 din 10 români au încredere în femeile antreprenoare (februarie 2020)

Distribuie studiul

În luna februarie a anului 2020, echipa IZI data a realizat pentru VERTIK (grup de inițiativă în politici publice) un studiu care şi-a propus să măsoare nivelul încrederii şi al prejudecăţii faţă de antreprenoriatul feminin din România. 

Studiul a fost realizat prin metodologia CAWI, pe un eșantion reprezentativ național urban, în rândul a 1008 respondenți, cu o eroare de eșantionare de 3,1%. 

Unele dintre cele mai importante date culese în urma studiului ne arată că 9 din 10 români (88%) cred că femeile sunt potrivite pentru a conduce afaceri într-o măsură mare sau foarte mare, iar 89% dintre ei consideră că afacerile conduse de către manageri sau acţionari femei sunt de încredere. 

Conform studiului, 84% dintre participanţii la cercetare, reprezentând mediul urban la nivel naţional, nu văd nicio problemă în a avea drept superior o femeie, în timp ce doar 2% refuză această ipostază.

Încrederea în capacităţile femeilor din zona de business este direct proporţională cu nivelul de educaţie şi veniturile, dar descreşte odată cu vârsta. Dacă 62% dintre tineri au foarte mare încredere într-o afacere condusă de către o femeie, doar 37% dintre persoanele peste 55 de ani le împărtăşesc părerea. Aproape 50% dintre persoanele cu studii superioare au încredere totală în potenţialul afacerilor conduse de către femei, spre deosebire de persoanele cu studii medii, unde procentul este de doar 32%. Cel mai mare nivel de încredere în femeile antreprenoare apare în rândul respondenţilor cu venituri de peste 1.000 de euro pe lună, dintre care 44% au încredere deplină în abilitatea femeilor de a porni, conduce şi administra o afacere.

Domeniile în care femeile antreprenor şi manager sunt văzute drept competente sunt: HORECA, sănătatea, educaţia, marketingul şi profesiile liberale. La capătul listei sunt domeniile tehnice: ingineria, transporturile, construcţiile sau agricultura.

Mai multe informații despre studiu poți solicita la silvia@izidata.ro 

Alte Studii