← Înapoi la studii
Sondaj: 9 din 10 români consideră că orașul lor nu este pregătit de cutremur (mai 2020)

În luna mai a anului 2020, echipa IZI Data a realizat pentru Arcen un studiu de piață despre atitudinile și nivelul de informare pe care românii îl au cu privire la măsurile necesare în caz de cutremur.
Studiul a fost realizat pe o populație generală, reprezentativ urbană de 1024 chestionare CAWI (Computer Assisted Web Interviews) cu respondenți cu vârsta de peste 18 ani din toată România, eroare de eșantionare de 3%.
Cât de teamă le este românilor de cutremur?
Studiul relevă faptul că românilor le este frică de cutremur, dar că au multe alte temeri. 58% dintre români (locuitori ai mediului urban) se tem de cutremure, fiind pe locul 7 în rândul riscurilor globale, imediat sub teama de încalzirea globală. Dacă ne uităm la nivelul Bucureștiului, cifrele cresc, astfel încât 62% dintre locuitorii capitalei declară că se tem de cutremure.
Orașele României nu sunt pregătite pentru cutremur
În ciuda faptului că românii au identificat temeri mai mari decât cea de cutremur, doar 16% consideră că orașul în care locuiesc este pregătit pentru un seism de proporții. Iar dacă ne uităm la capitală, observăm că numai 12% dintre bucureșteni declară același lucru.
Studiul mai relevă ideea că tinerii (18-24 ani) ar fi mai optimiști când vine vorba de pregătirea orașului lor în fața cutremurului (21%), față de adulții cu vârste între 45-54 de ani (16%).
4 din 10 românii nu știu ce să facă în fața cutremurului
În ceea ce privește nivelul de informare al românilor, 4 din 10 susțin că se nu simt informați cu privire la ce trebuie să facă în caz de cutremur. Totodată, românii sunt destul de dornici să participe la cursuri de informare. 64% ar participa la un curs online, 63% la un curs fizic, iar 57% la un curs alături de vecini.
În urma studiului, s-au remarcat 3 tipologii de persoane, după cum urmează: 42% vulnerabili (nu au informații, nu ar participa la cursuri, nu și-ar achiziționa, trusă de cutremur), 38% precauți (consideră că au informații, sunt dispuși să se informeze mai mult, ar participa la cursuri) și 20% nehotărâți (sunt informați, sunt dispuși să participe la cursuri de pregătire, dar nu și-ar achiziționa trusă de cutremur sau și-ar achiziționa trusă de cutremur, dar nu ar participa la cursuri).
Mai multe informații despre studiu, poți solicita la silvia@izidata.ro
