← Înapoi la studii
Sondaj: Aproape 8 milioane de români joacă jocuri video (septembrie-octombrie 2020)

În lunile septembrie-octombrie 2020, echipa IZI data a realizat un studiu pentru RGDA (Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România) care a urmărit să analizeze în detaliu relația pe care românii o au cu jocurile video.
Studiul a targetat 1005 chestionare CAWI, bărbați și femei, cu vârsta între 15 și 64 ani care se joacă pe cel puțin una dintre platformele PC/laptop, consolă, mobil/tabletă. Studiu incidență: 1020 chestionare CAWI, reprezentativ național, bărbați și femei cu vârsta între 15 și 64 ani, utilizatori de internet.
Cercetarea indică faptul că din cei aproape 8 milioane de români cu vârste între 15 și 64 de ani, 52% sunt bărbați și 48% sunt femei. Un utilizator se joacă în medie pe 2-3 dispozitive. Cele mai populare platforme pe care românii se joacă sunt telefonul mobil (64%), PC/laptop (60%), urmate de tablete (20%) și console (15,5%). Urmează jocurile online, jucate de 14,3% dintre jucători și jocurile din social media, jucate de 6,7% dintre aceștia.
Cât despre achiziția de jocuri video, 45% dintre respondenți au spus că plătesc pentru ele în timp ce 55% preferă să le descarce de pe torenți.
De ce se joacă românii?
Studiul relevă și motivațiile și preferințele legate de gaming ale românilor. 7 din 10 jucători au ca motiv principal pentru a se juca dorința de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru 5 din 10 jocurile sunt un hobby. 40% se joacă pentru a scăpa de plictiseală, în timp ce 30% din români o fac pentru a învăța ceva nou.
Aproape toți respondenții au ca loc preferat pentru a se juca intimitatea propriei case, 21% menționând că se joacă și la prieteni acasă, iar 15% în transportul în comun.
Care sunt tipologiile de jucători în România?
În urma studiului au reieșit 6 tipologii de jucători: jucătorul ambițios, jucătorul multitasking, jucătorul răbdător, jucătorul rațional, cel relaxat și jucătorul grăbit. Profilele fiecărui jucător și multe alte detalii despre studiu, prezentate într-un mod interactiv. se pot găsi pe http://rgda.ro/romanian-video-games-consumer-study-2020/
Mai multe informații despre studiu, puteți solicita la silvia@izidata.ro










