Sondaj: Ce spun românii din mediul urban despre purtatul măștii? (august-septembrie 2020)

Sondaj: Ce spun românii din mediul urban despre purtatul măștii? (august-septembrie 2020)

Distribuie studiul

În perioada august-septembrie a anului în curs, echipa IZI data a realizat un studiu care ne arată în ce măsură sunt românii din mediul urban de acord cu purtarea măștii de protecție și câți dintre ei respectă regulile impuse de autorități.

Studiul IZI data a fost realizat pe o populație digitalizată, reprezentativ urbană de 1024 chestionare CAWI (Computer Assisted Web Interviews), cu respondenți cu vârste de peste 18 ani din toată România, având o eroare de eșantionare de 3%.

7 din 10 români din mediul urban sunt de acord cu purtarea măștii de protecție

În ciuda dezbaterilor și protestelor anti-mască, vizibile în mass-media în ultima perioadă, studiul IZI data arată că doar 2% dintre românii din mediul urban declară că sunt împotriva purtării măștii și refuză să o poarte (negaționiști).

Procentul crește până la 20% când vine vorba de conformiști, cei care nu sunt de acord și totuși o poartă. Un număr semnificativ de români intră în segmentul responsabililor, 7 din 10 dintre românii din mediul urban sunt de acord cu purtarea măștii și pun în practică măsura de protecție.

O a patra categorie care s-a remarcat în studiu este reprezentată de neglijenți (12%) care nu poartă mereu masca, dar sunt de acord cu aceasta.

Există diferențe în ceea ce privește educația celor care poartă mască?

Nu s-au remarcat diferențe de vârste între segmente, însă responsabilii sunt mai “educați” decât ceilalți, adică 51% dintre cei responsabili au facultate sau studii postuniversitare, comparativ cu doar 34% dintre conformiști; 85% dintre negaționiști au studii medii sau inferioare, cu mențiunea prudenței în interpretarea datelor deoarece eșantionul este redus. 

Bucureștenii sunt responsabili când vine vorba de purtarea măștii

În ceea ce privește diferențele regionale, se remarcă faptul că doar 6% dintre bucureșteni sunt neglijenți – cei mai mulți dintre cei care sunt de acord cu masca, dar nu o poartă tot timpul, sunt din Moldova (16%) și Muntenia (14%). Trei sferturi dintre bucureșteni sunt responsabili cu privire la purtarea măștii și se declară de acord cu aceasta.  

Conformiștii se regăsesc mai frecvent în rândul părinților, observăm că 7 din 10 conformiști au copii în timp ce doar 5 din 10 responsabili au copii. 

Amintim faptul că prin HG nr. 588 din 31 iulie 2020, s-a instituit o nouă obligaţie, aceea de purtare a măştii în spaţii deschise, în anumite condiţii. Astfel, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, a devenit obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Mai multe informații despre studiu puteți solicita la silvia@izidata.ro.

Alte Studii