Sondaj: Condițiile de lucru ale “gulerelor albastre” din fabricile din România (februarie 2020)

Sondaj: Condițiile de lucru ale “gulerelor albastre” din fabricile din România (februarie 2020)

Distribuie studiul

În luna februarie a anului 2020, echipa IZI data a realizat un studiu de piață în rândul a 420 de lucrători în fabricile din România, cu reprezentativitate regională și per industrie. Studiul a urmărit să măsoare condițiile de muncă ale categoriei “gulere albastre” dar și ale specialiștilor în producție. Sondajul a relevat care este nivelul de salarizare, principalele beneficii extasalariale dar și nivelul de satisfacție al angajaților.

Ce salarii au și cât de mulțumiți sunt angajații din fabrici? 

În ceea ce privește nivelul de salarizare, studiul relevă faptul că 81,6% dintre muncitorii din fabricile din România (blue collars) încasează lunar sume nete de până la 3000 de lei, în timp ce 66,6% dintre specialiștii de producție au venituri lunare nete între 2200 și 4000 de lei. 

Angajații din fabricile din România sunt mulțumiți de condițiile de muncă. 

Doar 18% dintre muncitorii din fabricile din România (blue collars) se declară nemulțumiți de locul de muncă, iar în rândul inginerilor, procentul scade și mai mult, la doar 9%. Dacă ne uităm la motivele de satisfacție la locul de muncă, vedem că 42% declară că sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de beneficiile salariale. În același timp, 66%  dintre ei susțin că atmosfera de la locul de muncă este una plăcută. 

Ce tip de beneficii au lucrătorii din fabrici? 

În altă ordine de idei, studiul indică faptul că puțin peste jumătate dintre lucrătorii români din fabrici beneficiază de prime/tichete de Paște și Crăciun. De asemenea, aceștia beneficiază de transport către locul de muncă și de asigurarea costurilor legate de masă. Un alt avantaj resimțit atât în rândul muncitorilor din fabrici cât și al specialiștilor de producție sunt sporurile pentru orele suplimentare. Mai exact, 35% dintre ei spun că beneficiază de acestea. 

În ceea ce privește asigurările de sănătate private, 20% dintre muncitori (blue collars) dețin un astfel de abonament medical. 

Inginerii tind să-și păstreze același loc de muncă. În cazul muncitorilor dinamica este mai ridicată.  

Vechimea angajaților din fabrici se remarcă în rândul categoriei specialiștilor în producție, 36% având o vechime de peste 10 ani. În rândul muncitorilor se remarcă o dinamică mai ridicată: 59% au o vechime de sub 5 ani, în timp ce 33%  au o vechime de sub 2 ani. 

Mai multe informații despre studiu, poți solicita la silvia@izidata.ro 

Alte Studii