SONDAJ: Cum construim viitorul antreprenoriatului în România? (martie-mai 2020)

SONDAJ: Cum construim viitorul antreprenoriatului în România? (martie-mai 2020)

Distribuie studiul

În perioada martie-mai a anului 2020, IZI Data  a realizat pentru Social Innovation Solutions (SIS) un sondaj despre percepțiile tinerilor participanți la programele SIS (Future Makers și Social Impact Award) legate de viitorul antreprenoriatului în România.

Studiul iZi data a fost realizat în rândul a 397 de tineri participanți la programele și atelierele Social Innovation Solutions, prin metodologie online – culegere de date in timp real.

Criza economică – cea mai importantă provocare cu care România se va confrunta în următorul an

Sondajul relevă faptul că pentru tinerii participanți la programele SIS criza economică este principala  provocare cu care România se va confrunta în următorul an. În topul principalelor obstacole se numără și instabilitatea politică și performanța sistemului de educație, urmate de impactul COVID-19 și performanța sistemului de sănătate. 

Pe termen lung, topul rămâne similar, tinerii declarând că principalele probleme cu care ne vom confrunta în următorii 5 ani sunt performanța sistemului de educație, criza economică și criza forței de muncă. 

Care sunt domeniile în care ar trebui să investim în viitor?

Tinerii participanți în programele SIS consideră că cel mai important domeniu în care merită să investim pentru viitorul României este educația digitală și tehnologia. Locurile 2 și 3 sunt ocupate de necesitatea investițiilor în susținerea și crearea de oportunități pentru tineri și investițiile în zona de mediu și reciclare. 

Pe de altă parte, când vine vorba de preferințele personale, tinerii afirmă că Social Media și Marketing-ul sunt cele mai atractive domenii pentru începerea unei afaceri. Educația și sănătatea sunt următoarele domenii pe care tinerii ar opta dacă ar alege să își deschidă o afacere. Domeniul alimentar și agricultura constituie al 4-lea cel mai atractiv domeniu pentru aceștia. 

Tinerii vor, în primul rând, să fie pasionați de domeniu și nu le este frică de riscuri

Pentru tineri contează în primul rând să le placă domeniul pentru a putea dezvolta un business. De asemenea, este important ca afacerea să aibă un impact pozitiv în societate și abia pe locul trei, să producă profit mare.

La polul opus, studiul ne arată că doar 6% dintre tineri menționează importanța unei afaceri cu riscuri scăzute, în timp ce numai 10% identifică nevoia de a fi respectați pentru ceea ce fac. 

Mai multe informații despre studiu, puteți solicita la silvia@izidata.ro 

Alte Studii