Sondaj: Generația Z – mult mai deschisă să folosească prezervativele decât Young Millennials (august 2020)

Sondaj: Generația Z – mult mai deschisă să folosească prezervativele decât Young Millennials (august 2020)

Distribuie studiul

În luna august a anului 2019, IZI data a realizat pentru Durex România, în cadrul UNTOLD, un studiu care indică atitudinile față de metodele de contracepție în rândul participanților de la festival. 

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 230 de respondenți aflați la UNTOLD, în timpul evenimentului. Perioada de colectare a datelor a fost 1 – 4 august 2019. Modalitatea de cercetare a fost SAQ (self-administered mobile questionnaire).

Conform studiului, Generația Z versus Young Millennials- Generația Z (ani de naștere: 1995-2012) este mult mai deschisă să folosească prezervativele decât Young Millennials (ani de naștere 1989–1997)

  • 8 din 10 Gen Z au luat prezervative cu ei la UNTOLD si mai puțin de 4 din 10 Millennials declară același lucru.
  • 8 din 10 tineri din Generația Z declară că folosesc prezervativul în prezent, în timp ce doar 6 din 10 tineri de peste 25 de ani spun că îl folosesc. 
  • Principala motivație pentru care tinerii nu folosesc prezervativul este legată de pierderea romantismului (pentru genZ) și diminuarea intimității de cuplu (în cazul Young Millennials).  
  • Primul motiv pentru care tinerii folosesc prezervativul este evitarea sarcinilor nedorite (75% dintre Gen Z și 85% dintre Millennials), în timp ce evitarea bolilor cu transmitere sexuală este plasată pe locul 1 de doar 13% dintre tinerii Z și 11% dintre Young Millennials.
  • Jumătate dintre tinerii din Gen Z consideră că festivalurile sunt o bună ocazie pentru a face sex, în timp ce doar 4 din 10 tineri Millennials consideră asta.

Prezervative  și festivaluri:

La Untold, peste jumătate dintre respondenți declară că au un prezervativ în bagaj. Mai mulți bărbați (65%) decât femei (47%) au cu ei un prezervativ, cele din urmă declarând în mai mare măsură (44%) că nu au și nu intenționează să cumpere.

Care sunt surse de informare când vine vorba de viața sexuala?

  • Internetul (62%) și sfaturile prietenilor mai experimentați (49%) au fost sursele principale de informare folosite înaintea începerii vieții sexuale, fără diferențe între grupurile sociodemografice.
  • În prezent, cele mai de încredere surse când vine vorba despre sfaturile cu referire la prezervative sunt doctorii (53%) și părinții (50%).

Mai multe informații despre studiu, puteți solicita la silvia@izidata.ro.

Alte Studii