Sondaj: Modificări de comportament în utilizarea pungilor de plastic (septembrie 2019)

Sondaj: Modificări de comportament în utilizarea pungilor de plastic (septembrie 2019)

Distribuie studiul

În luna septembrie a anului 2019, IZI data a realizat pentru Kaufland România un studiu despre potențialul de schimbare al comportamentului românilor când vine vorba de consumul pungilor de unică folosință (din plastic). 

Metodologia utilizată a fost cea chestionarelor CAWI (1001 respondenți) care au fost incluse într-unul dintre studiile Omnibus ale IZI data. Eșantionul a fost unul reprezentativ la nivel național, pe o populație urbană. 

Dintre datele obținute în urma studiului, merită menționate următoarele: 

  • 54% dintre oameni ar prefera pungi biodegradabile la raionul de legume fructe. 
  • 8 din 10 români obișnuiesc să folosească pungi pentru cântărirea fructelor și legumelor. Doar 20% dintre ei au un comportament anti-risipă: mai exact, 7% dintre români nu folosesc deloc pungă, iar 14% spun că vin cu punga reutilizabilă de acasă. 
  • 4 din 10 români au declarat că introducerea pungilor biodegradabile contra-cost i-ar determina să își schimbe comportamentul de a utiliza excesiv pungi de unică folosință la raionul de legume-fructe. Potrivit acestora, ei fie vor folosi mai puține pungi, fie vor opta pentru pungi reutilizabile, fie vor renunța cu totul la ele.

Ca urmare a rezultatelor cercetării, din 1 octombrie 2019, Kaufland România a introdus contra-cost în magazine pungi biodegradabile compostabile (0,10 lei bucata). Scopul inițiativei a fost de a limita utilizarea excesivă a pungilor de unică folosință, fie ele și biodegradabile, și de a contribui prin acest gest la demersurile de a proteja mediul înconjurător. 

La nivel european, datele arată că aproximativ 100 miliarde de pungi de plastic sunt folosite într-un an în UE.[1] Un european utilizează, în medie, 200 de pungi de unică folosință într-un an, care adesea ajung în natură. Din acestea, 90% sunt pungi subțiri de unică folosință.[2] 

În urma cercetării, Kaufland România a reușit următoarele:

  • consumul de pungi de unică folosință din magazinele Kaufland a scăzut cu 65%, în primele 2 luni de la lansarea campaniei
  • Estimările arată că prin introducerea acestor măsuri în magazine, cantitatea de plastic de unică folosință nereciclabil este redusă cu 40 de tone de ambalaje/lună.

Mai multe informații despre studiu puteți solicita la silvia@izidata.ro.


[1]Changing the Way we Use Plastics – Factsheet, Comisia Europeană, 2018, disponibil aici https://ec.europa.eu/environment/waste/pdf/pan-european-factsheet.pdf, ultima accesare la 30.09.2019  
[2]Deputații vor să combată utilizarea nerațională a pungilor de plastic – Comunicat de presă, Parlamentul European, 2015 – http://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20150424IPR45708/deputatii-vor-sa-combata-utilizarea-nerationala-a-pungilor-de-plastic ultima accesare la 30.09.2019 

Alte Studii