Sondaj: Problema plasticului în România (iulie-august 2019)

Sondaj: Problema plasticului în România (iulie-august 2019)

Distribuie studiul

Cunoșteți proiectul ASAP – Armata Selectării Atente a Plasticului?  https://asap-romania.ro

ASAP a debutat cu o cercetare amplă, realizată de IZI data în colaborare cu THE INSTITUTE, în vara lui 2019, având ca scop înțelegerea aprofundată a relației pe care românii o au cu plasticul și colectarea selectivă a deșeurilor. 

Studiul IZI data a fost realizat pe o populație generala, reprezentativ urbană de 1024 chestionare SAQ (self-administred questionnaire) cu respondenți cu vârsta de peste 16 ani.

Care sunt cele mai importante probleme sociale cu care se confruntă țara în viziunea românilor?

Dintr-o listă promptată de 18 probleme sociale/ economice/ de mediu de interes atât național cât și global, reducerea cantității de plastic produse și folosite se află la jumătatea listei (cu 20% mențiuni), precedată îndeaproape de problema colectării selective și a reciclării (menționată de 22% dintre respondenți). Dacă la cele două s-ar adăuga mențiunile îndreptate către protejarea oceanelor (7%) care sunt în strânsă legătură cu plasticul nereciclat, această situație ajunge să fie în topul celor mai importante probleme sociale.

Problema plasticului, așadar, ajunge să ocupe un loc similar cu educația de calitate (la care se referă 55% dintre români) și cu sănătatea și bunăstarea (dorite de 52% dintre aceștia).

Cum sunt utilizate pungile de plastic de către români? 

Studiul relevă faptul că peste 90% dintre respondenți au acasă o pungă/ un dulap/ un sertar în care păstrează pungile de plastic. Vestea bună este că cei care păstrează pungile de plastic le și refolosesc (93%). 

Comportamentul de reciclare al românilor

Plasticul este reciclat de către 52% dintre respondenți, mai degrabă de femei (54%) decât de bărbați (49%), și mai degrabă adulți tineri și maturi (54%) decât de către cei din generația Z (41%). Deși sunt 1 din 2 cei care declară că reciclează plasticul, 88% dintre respondenți recunosc că plasticul este o problemă din ce în ce mai mare

Plătim sau vrem să fim plătiți pentru „salvarea plasticului”? 

Aproape jumătate dintre respondenți declară că ar fi dispuși să plătească cu până la 10% mai mult pentru un produs fabricat cu impact redus asupra mediului (adică un produs ecologic), în timp ce o treime spun că nu își permit să plătească mai mult pentru produse ecologice. 

În schimb, peste jumătate dintre respondenți spun că ar recicla mai mult decât în prezent dacă ar primi bani pentru materialele reciclate sau dacă ar primi discount la anumite produse alimentare sau bilete la teatru sau film în schimbul plasticului reciclat. 

Mai multe informații despre studiu puteți solicita la silvia@izidata.ro

Alte Studii