Sondaj: Relațiile tinerilor români – nu știm să ne certăm – ba căutăm ceartă, ba o evităm cu orice preț (septembrie 2019)

Sondaj: Relațiile tinerilor români – nu știm să ne certăm – ba căutăm ceartă, ba o evităm cu orice preț (septembrie 2019)

Distribuie studiul

IZI data a contribuit la “citirea” și interpretarea rezultatelor a 3 ani de proiect “In a Relationship”, un sondaj cu peste 25.000 de chestionare complete și 80.000 de adolescenți și tineri care au început sondajul. O introspecție colectivă a ideii de cuplu.

Cercetarea realizată în cadrul proiectului In a Relationship este un o inițiativă a Fundației Friends for Friends, susținută de AVON România ca parte din Campania Respectului. Aceasta a pornit ca urmare a nevoii de conversație dintre adulți și viitorii adulți (adolescenții) despre complexitatea relațiilor. “Protagonistul” studiului este testul de relație (completat de tineri) care a servit un dublu rol: cel de colectare de date dar și de autoevaluare. 

Proiectul s-a adresat adulților care vor să se înțeleagă mai bine cu adolescenții din viața lor, dar și cu ei înșiși și să aibă relații de cuplu mai sănătoase.

Câteva din rezultatele interpretării detaliate de Silvia Luican (fondator IZI data):

  1. Rezultate la români: nu știm să ne certăm – ba căutăm ceartă, ba o evităm cu orice preț ”Intru în cuplu, renunț la mine”. Mulți renunță, abandonează spațiul privat și chiar individualitatea când își iau angajamentul unei relații. 
  2. Doar o treime dintre respondenți se încadrează în tipologia „comunicare sănătoasă”, restul prezentând dezechilibre de un grad mai mult sau mai puțin alarmant
  3. Cercetarea a identificat două puncte de plecare cultural acceptate de români: agresivitatea ca unică formă de rezolvare a conflictelor și dizolvarea spațiului privat odată cu intrarea într-un cuplu. 
  4. Am putea să rezumăm relațiile tinerilor români în câteva cuvinte: nu știu să se certe – fie caută cearta, fie o evită cu orice preț. Iar cei mai mulți sunt dispuși să renunțe la spațiul privat când își iau angajamentul unei relații – mai mult, consideră renunțarea ca un semn de angajament. 
  5. Cercetarea a identificat și câteva tipologii de relații întâlnite în rândul adolescenților: 
  • relațiile echilibrate se vor apropia de centrul hărții, cu un nivel proporționat al atitudinii față de conflict dar și față de spațiul privat al partenerilor; 
  • relațiile dezechilibrate migrează către periferia hărților, fie prin tendințe de evitare a conflictului sau din contră, amplificarea lui, fie prin limitarea excesivă a spațiului privat sau revendicarea unui spațiu privat foarte ridicat.
  • relațiile agresiv-intruzive, unde regăsim “relația abuzivă”, remarcându-se printr-un nivel ridicat de agresivitate și un spațiu privat limitat. Tot aici vedem și relațiile cu “semne de alarmă” unde partenerii sunt agresivi, însă fie sunt agresivo-intruzivi (limitând libertatea și intimitatea partenerului), fie agresivo-evitanți (revendicându-și un spațiu privat ridicat). 
  • Relațiile preponderent non-conflictuale:  remarcăm relațiile de dependență, unde partenerii renunță la spațiul privat și evită conflictele pentru a păstra cu orice preț relația. 

Fă-ți testul de relație aici https://ffff.ro/licee-2/test-relatie/

Comandă Caietul Galben aici https://ffff.ro/doneaza-inarelationship/ 

Mai multe informații despre studiu puteți solicita la silvia@izidata.ro

Alte Studii