← Înapoi la studii
Studiu Ashoka: Harta inovatorilor sociali din sport (mai 2020)

În luna mai a anului 2020, echipa IZI data, alături de Interrobang Studio, a realizat o cercetare pentru Ashoka România și Dechatlon România, care a urmărit să analizeze și mai apoi să identifice principalii actori ai sportului românesc.
Pentru a ajunge la acest rezultat, am utilizat analiza cantitativă și metodologia bulgărelui de zăpadă, derulând 147 de interviuri pentru a identifica persoane care folosesc sportul sau elemente de mișcare pentru a rezolva probleme din societate și a produce impact social.
Procesul a urmărit pe de o parte analiza rețelei și înțelegerea rolurilor din ecosistem și pe de altă parte analiza cantitativă pentru a identifica diversitatea intervențiilor (vechime în domeniu, vechime în proiectul organizat, subdomeniul de activitate, principalele provocări cu care se confruntă proiectele sportive etc).
Demersul a început prin contactarea celor 31 de contacte inițiale, care au dus într-o primă fază la realizarea celor 147 de interviuri cu actori importanți ai sportului românesc, iar mai apoi la portretizarea rețelei.
Principalele concluzii:
- Rețeaua formată din 313 inovatori sportivi cu impact social arată diversitatea mare de subdomenii și sporturi în care aceștia activează, precum și interconectivitatea lor. Profilul inovatorilor sportivi cu impact social este preponderent masculin, predominant urban mare și cu o experiență îndelungată în domeniu;
- Oamenii lucrează și activează de mult timp / proiectele sunt și ele longevive. Din punct de vedere al numărului de ani de când activează în domeniu, participanții la studiu sunt distribuiți destul de uniform. O treime având o experiență cuprinsă între 2 și 10 ani, a doua treime de 11 – 20 de ani și peste o treime o experiență de peste 20 de ani;
- Educația prin sport (26%), sportul de masă (21%), incluziunea prin sport (19%) și sportul de performanță (18%) sunt cele mai menționate subdomenii, în timp ce proiectele mai specifice cumulează aproximativ jumătate din totalul eșantionului, cel mai des menționat în această categorie fiind sportul destinat persoanelor în vârstă (7%);
- Provocările financiare (83%) sunt cel mai des menționate, indiferent de subdomeniul în care participanții la studiu activează. Oricum, se observă că provocările de infrastructură (64%) sunt mai des întâlnite în rândul domeniilor legate de incluziune prin sport (70%) și sport pentru persoane în vârstă (73%), la fel și provocările cu resursa umană care tot în cele două subdomenii se întâlnesc mai des (54% total, 60% incluziune, 67% persoane în vârstă).
În urma cercetării, Ashoka România în parteneriat cu Dechatlon au creat un program de capacitare de 6-8 luni care combină workshop-urile interactive, evenimente destinate comunității și resurse multimedia pentru sprijinirea dezvoltării ecosistemului sportiv românesc.
Mai multe informații despre studiu puteți solicita la silvia@izidata.ro
